Пробиотиците по време на бременност

Хранене за бременниХранене за деца
Tomie 21.5.2020 г.

Периодът на бременност е много критичен в живота на всяка една жена, а правилните действия може да гарантират здравето на бебето и неговото здравословно раждане, също така и личния тонус, както и че имате достатъчно сили да се грижите за новородената си рожба.

За здравословна бременност, докторите препоръчват на бременните майки да приемат множество неща, едно от които е пробиотици. Какво представляват пробиотиците и защо докторите ги препоръчват на бременните жени?

Какво представляват пробиотиците

Просто обяснено, пробиотиците съдържат „полезните микроорганизми“ на повечето бактерии, придружавани от дрожди. Тези бактерии и дрожди, за разлика от другите микроорганизми,  са полезни за Вашето тяло.

В повечето случаи, те може да бъдат открити в червата или храносмилателните органи, действат като останалите здравословни микроорганизми в човешките храносмилателни органи. Добавките с подходящите пробиотични бактерии може да помогнат за възобновяването на естествената стомашно- чревна микрофлора в случаите на дисбаланс. Примери за тези приятелски микроорганизми, които са много често срещани в пробиотиците включват Лактобацилус, Бифидобактериум и Сахаромицес.

Пробиотици по време на бременност

Много бременни жени много често питат, дали пробиотиците са безопасни по време на бременност, и отговорът естествено е „ да“. Много доктори препоръчват на бременните жени да приемат пробиотици както под формата на естествената храна, така и като добавки.

Пробиотиците не само че са безопасни за обща консумация, но предлагат също така и множество предимства.

Предимства на пробиотиците

Принципно, предимствата на качествените пробиотици не са ограничени единствено до бременните жени. Всеки един може да се възползва от техните предимства:

Научните трудове показват ефекта върху бременните жени, които са приемали пробиотици както под формата на естествената храна, така и като добавки.

Пробиотиците са живи организми и когато се приемат в адекватни количества, предоставят полза за здравето на съответния домакин  (Определение на ФАО / СЗО,  2002 г.).  Пробиотиците играят важна роля, от гледна точка на механичния им ефект, като укрепване на чревната лигавица и при конкуренцията от страна на зловредните патогени. Ако пробиотичните щамове си завоюват място, патогените няма да разполагат с достатъчно пространство да се закрепят.

Всяка бъдеща майка започва да се интересува все повече от това как се храни, когато разбере, че е бременна. Дали е балансирано? Действително ли получава бебето всичко от което се нуждае? Периодът на бременност е уникален, а по време на него, ние създаваме базата за развитието, растежа и оптималната чревна микрофлора за бебето, както и за целия му бъдещ живот. Още по времето на бременността, майката дава на плода базата за формирането на чревната микрофлора, която е пълна с живи и полезни микроорганизми, които веднага след раждането се наместват в храносмилателната система. Тяхното количество и разнообразие играят важна положителна роля на по- късен етап в качеството си на солидна база за общото здраве. Добавката на пробиотици може да въздейства върху естествения баланс на микрофлората, а от съществено значение за бебето е да има силен и качествен старт в живота.

Заключение

Полезните микроорганизми и добавките с пробиотиците са винаги препоръчителни. Те са подходящи и за бременни жени, защото поддържат естествения баланс на тяхната чревна микрофлора по време на този взискателен период от живота им.

Прочетете повече

Предна страница Следваща
  • Мога ли да пия кафе по време на бременност?

    Мога ли да пия кафе по време на бременност?

    Кафето е не само вкусна и ободряваща напитка, която ни дава сила и енергия. Това е навик от особена важност, който ни позволява да си починем и да се видим с приятели. Следователно, напълно разбираме тревогата и въпросът свързан с това, дали може да се пие кафе по време на бременността и как да оцелеем без него.

    Прочетете