Добър тонус & пробиотична грижа

ХраносмиланеМикробиота и трендове
Tomie 21.5.2020 г.

Функцията на червата е от определящо значение за Вашето благоденствие. А здравите черва означават, че живеете прородисъобразно, защото червата в корема са свързани косвено към жизненоважните органи на тялото. 

Много хора не осъзнават, колко важни са червата и много често игнорират техния тонус, а в следствие на това и своето здраве.

Лошият стомашно- чревен такт може да причини разстройство на стомаха, хранителна непоносимост, лош сън, постоянна умора и изтощение- а това само малка част от неразположенията. Това показва, колко голямо е влиянието на червата върху тялото и общото благоденствие.

Какво означава да имаме здрав стомашно- чревен такт?

Стомашно- чревният тракт е от първостепенно значение за храносмилателната система, в него се съдържат микроорганизми или чревни микробиоми на бактерии и дрожди. Чревният микробиом е „укреплението“ на бактериите във Вашия храносмилателен тракт. Той помага за преработката на храната и извличането на хранителните съставки, които тялото може да използва.

Следователно, здравият стомашно- чревният тракт, означава, че здравите бактерии във Вашите черва балансират със зловредните такива. По този начин, те се контролират взаимно и не позволяват на зловредните бактерии да надделеят. В случай, че зловредните бактерии надделеят, тогава доброто здраве е изложено на риск.

Подобряване на функцията на червата

За да полагате добри грижи за Вашето здраве и да подобрите грижата за микробиомите е необходимо да полагате някои специфични грижи за да си обезпечите балансирани микробиоми и здрава микрофлора. Което пък на свой ред позволява на микробиомите във Вашите черва да работят по подходящ начин. Някои от тези неща включват:

  1. Здравословно хранене: основният начин за подобряване и поддържане на доброто здраве и пробиотичната грижа е правилното хранене. Добрата храна и балансираната диета играят съществена роля, щом става въпрос за стомашно- чревният тракт.
    Здравословното хранене, преди всичко, включва разнообразна и балансирана диета, можете да обогатите Вашата диета с добавки, които са изключително подходящи за Вашите черва. Здравословното хранене включва:
    • Консумиране на пълнозърнести продукти, зърнено- бобови култури, зеленчуци и плодове, които са богати на фибри, които се считат за храна за чревната микрофлора.
    • Консумирането на ферментирали продукти като кисело мляко, кимчи, темпе и т.н, защото са пълни с пробиотични микроорганизми като лактобацили и др.
    • Употребата на хранителни добавки, богати на пробиотици и пребиотици
  2. Здравословен сън: здравословният сън помага за предотвратяването на случаи на затлъстяване, които причиняват разстройства в храносмилателната система, защото тогава тя трябва да работи извънредно с малка или без почивка.
  3. Активност: тя може да бъде чрез групови упражнения, физическа активност или дори ежедневни разходки. Всички тези помагат за запазите Вашето тяло здраво и също да намалите стреса от преработване на Вашата хранителна система.
  4. Намаляване на стреса: избягването на стреса е изключително важно. Стресът е един от факторите, обуславящ развитието на много болести
    Търсенето на начини за релаксиране като медитация или отпускането след работния ден, като по този начин Вашето тяло да може да си почине, както и стомашно- чревният тракт може също да си вземе почивка.

Извод

Добрият тонус и грижа за микробиомите (полезните бактерии) Ви помагат по много начини да поддържате общото благоденствие на тялото. Те обезпечават добрата форма на тялото със силна и здрава храносмилателна система.

Прочетете повече

Предна страница Следваща
  • Стрес и добро здраве

    Стрес и добро здраве

    Кулминационната точка на доброто здраве е кодирана във Вашите черва! Може това да звучи доста преувеличено, но истината е, че Вашата храносмилателна система играе огромно роля за Вашето общо благоденствие, а стресът- за съжаление- не ни помага по никакъв начин.

    Прочетете
  • Оста черво- мозък

    Оста черво- мозък

    Знаете ли, че съществува пряка връзка между Вашия мозък и черво? Голяма част от благоденствието на Вашето тяло зависи от връзката между Вашия мозък и Вашия стомашно- чревен такт? 

    Прочетете