Оста черво- мозък

Нарушен баланс на чревна микробиота Микробиота и трендове
Tomie 21.5.2020 г.

Знаете ли, че съществува пряка връзка между Вашия мозък и черво? Голяма част от благоденствието на Вашето тяло зависи от връзката между Вашия мозък и Вашия стомашно- чревен такт? 

Това е доста интересно, нали, а тук ще научите, защо двата органа са добри приятели, как функционират заедно и тяхната значимост за Вашето общо благоденствие.

Каква представлява оста черво- мозък?

Оста черво- мозък или съкратено ОЧМ е двупосочна връзка или бидирекционален поток между мозъка или Централната нервна система (ЦНС) и червото, или ентерална нервна система (ЕНС).

Въпреки че двете системи са разположени в много различни и намиращи се далече от една друга части на тялото, между тях съществува пряка гореща линия. Целта на тази заплетена връзка е мозъкът да може да влияе върху чревния такт или функцията на червата.

Как са свързани и каква е значимостта на връзката?

Връзката и комуникацията между мозъка и червото работи чрез физически и биохимични процеси. Тези физически и биохимични процеси биват пренасяни по следния начин:

  1. Блуждаещ нерв: този нерв е двупосочен и осъществява комуникацията между мозъка и червото. Това е един от най- важните нерви в обширната нервна система, която обменя сигнали между двата органа.
  2. Нервотрансмитери: този маршрут се грижи за биохимичните взаимодействия между двете крайни точки.
    Невротрансмитерите се контролират до голяма степен от произтичащите емоции в тялото и много от тях се произвеждат в червата от чревните клетки и наличните там микроби, или от бактериите в нашите черва.
    Примери за тези невротрансмитери, които пряко засягат емоционалното поведение на човека и се произвеждат в червата са серотинина и гама- амино-маслена киселина (ГАМА). Серотонинът контролира чувството за щастие и биологичния часовник, докато гама- амино-маслена киселина (ГАМА) контролира чувствата на болка, сън и т.н.
  3. Имунна система:  лимфоидната тъкан, която е свързана и води към червото оформя до около 70% от имунната система на тялото.
  4. Производство на химически вещества: и микробиомите в червата произвеждат определени химически вещества като бутират, пропионат и ацетат, които са късоверижни мастни киселини (КМК), които въздействат върху мозъчната дейност по няколко начина.
    И още повече, микробиомите влияят на метаболизма на жлъчните и аминокиселините, които също въздействат върху мозъка по определени начини.
  5. Мозъчно здраве: между храносмилателните бактерии и мозъка е налице доказана взаимна връзка. Тези полезни бактерии са познати още като „психобиотици“ и имат положително въздействие върху мозъка.

Заключение

Жизненоважната връзка между мозъка и червата чрез оста черво- мозък е от особена значимост за правилното функциониране на тялото. Тя управлява и оказва влияние на множество биологични и химични процеси, в следствие на работата на червото. Чревните микробиоми са важни за общото благосъстояние, а някои от храносмилателните бактерии имат директна връзка към мозъка.

Прочетете повече

Предна страница Следваща
  • Стрес и добро здраве

    Стрес и добро здраве

    Кулминационната точка на доброто здраве е кодирана във Вашите черва! Може това да звучи доста преувеличено, но истината е, че Вашата храносмилателна система играе огромно роля за Вашето общо благоденствие, а стресът- за съжаление- не ни помага по никакъв начин.

    Прочетете
  • Добър тонус & пробиотична грижа

    Добър тонус & пробиотична грижа

    Функцията на червата е от определящо значение за Вашето благоденствие. А здравите черва означават, че живеете прородисъобразно, защото червата в корема са свързани косвено към жизненоважните органи на тялото. 

    Прочетете