Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

Основни въпроси

Пробиотиците са живи микроорганизми, които приемани в адекватни количества допринасят за доброто здраве на човека (FAO/WHO, 2002).Пробиотиците са добрите бактерии и дрожди. В течение на хиляди години телата ни, заедно с пробиотиците са развили общополезна връзка помежду си. Пробиотичните бактерии не биха могли да живеят без нас - както и ние без тях. Ето и кратък списък на това, какво пробиотиците правят за нас :

  • Подпомагат здравето на имунната система

  • Поддържат и подобряват храносмилането

  • Намаляват ефекта от алергии

  • Подобряват цялостното благосъстояние и здраве

  • Предпазват от чести случаи на диария или запек

  • Подпомага програма при контролирането на теглото.

Можете да бъдете изненадани да научите,  че има над 500  различни видове пробиотици, които са естeственоприсъстващи за тялото ви и учените едва напоследък започват да разбират истинскaта сложност и позитивно въздействие на добрите/здравословни бактерии върху нашето здраве.

Антибиотиците могат често да въздействат на физиологичния баланс на чревната микробиота, тъй като в допълнение на действието си върху микроорганизмите,които са причинили инфекцията и за които антибиотикът е приеман, могат да повлияят и на добрите микроорганизми в чревната флора. Нарушаването на баланса между добрите и лошите бактерии, в услуга на лошите, се създава ситуация позната като дисбиоза или чревна дисбиоза, която е източник на смущения като диария и подуване на корема.

Съдържащите се пробиотици в киселото мляко са укрепителни храни, в които са добавени един или повече жизненоважни хранителни елемента като пробиотиците, но те нямат третираща функция или промяна на чревната микробиота. Необходимо е да бъдат съхранявани в хладилник,  за да се поддържа жизнеността, както и да се ограничи намаляването на действието им. В аптеката е възможно да бъдат открити както добавки, базирани на пробиотици, така и пробиотични лекарства. Добавките имат допълваща функция към диетата, както и да осигурят помощ в случай на чревен дисбаланс. Все пак, когато има нужда от лечение и предпазване от такива нарушения е необходимо да се обърнем към  пробиотични медикаменти, които вече са демонстрирали лечебни  и предпазни свойства срещу гастро-чревни дисбаланси.

Чревната микробиота играе роля в много важни функции на организма: спомага за храносмилателните процеси, произвежда витамини, микрохранителни вещества и други субстанции, полезни за тялото ни. Представлява истинска защитна бариера, която ни защитава от вредни бактерии и е способна да регулира функцията на имунната ни система, следователнo има много важна роля за добро здраве на целия организъм.

Здравословна диета, въздържание от алкохол, избягване на резки температурни промени, всичко това са начини на поведение, които помагат за поддържане на нормален чревен баланс. Когато балансът е нарушен (болка в корема, подуване, диария и чревни нарушения) и се приема антибиотично лечение е полезно да се добавят специфични балансиращи продукти, базирани на пробиотици.

Червата обикновено се наричат "втори мозък". Това твърдение има научна основа - и двете са чувствителни на вещества с хормонално действие от протеинов произход. Някои хормонални вещества, продуцирани под нервна стимулация действат едновременно както на мозъка, така и на червата и следователно на чревната микробиота. Всичко, което се случва в мозъка в определени състояния на стрес и тревожност може да има отражение върху чревната функция, причиняващо нарушение с различна интензивност. 

Вероятно знаете, че храната, която давате на бебето си е важна. От кърменето, през започването на приемане на други течности, до захранването със зеленчуци знаете, че бебето ви е здраво още от първия ден. В някои случаи обаче, може да имате нужда да направите повече. Бебешките пробиотици, било то под формата на храна или добавка, са може би едно от най-добрите неща, които може да давате на вашето бебе, за да подкрепите нейното или неговото здраве. Амниотичната течност не е стерилна - това е първата "среща" на бебето с бактериите. И вида на бактерията в амниотичната течност се влияе от майчината чревна и орална микробиота.В идеалния свят, майките биха предали чудесна микробиота на децата си. През последния век сме обект на антибиотици, ГМО, диети и много преработени храни - всички те могат да влошат микробиотата, която предаваме на нашите бебета. Бебешките пробиотици са и първата им защита, тъй като те помагат да развиват баланса на добрите бактерии в тялото си.

Тъй като пробиотиците за бебета повишават количеството на добрите бактерии в тялото, те повлияват прекрасно цялостното здравословно състояние, но са изключително полезни за: храносмилателни проблеми - без подходящ баланс на бактериите е възможно бебетата да имат колики, киселинен рефлукс, запек, диария, както и да развият по-сериозни храносмилателни проблеми като IBS или заболяване на Крон.  Проучване е открило, че фекална 'трансплантация' (поставяне на малко количество "здраво" изпражнение в червото на човек, живеещ по нездравословен начин ) е излекувала 91-93 % от пациенти с Колстридиум дефициле. Това подкрепя идеята, че добрата чревна микрофлора може да лекува  и предпазва от храносмилателни проблеми, ето затова бихме могли да искаме и да използваме пробиотици за бебета.

Проблеми с имунната система - 80% от имунната ни система пребивава в червата ни, така че може би има резон в твърдението, че недостатъчната флора на червата, би могло да причини нездравословно функционираща имунна система. Когато чревните бактерии не са оптимални, имунната система на бебето няма да бъде оптимална. Това означава, че бебето ще е по-вероятно да хване настинки, вируси и други заболявания. Можем да ги предпазим от някои от тези проблеми с използването на пробиотици за бебета.
Настроение - Има голям набор от данни, поддържащи връзката между червата и мозъка. Всъщност 80-90% от серотонина (хормонът на щастието) и допамин (невротрансмитер, който помага да се регулира центърът за удоволствие на мозъка) в нашите тела се произвеждат в червата ни. Едно проучване установи, че някои пробиотични видове намаляват тревожността и депресията, увеличават производството на допамин и серотонин и работят по-добре от конвенционалните лекарства за намаляване на индуцираната от стрес тревожност, депресия и когнитивна дисфункция. Те също работят за понижаване на кортизола и възстановяване на нивата на серотонин в норма. Друго проучване установи, че различните бактерии в червата могат в действителност да повлияят на една мишка да стане от уплашена смела и обратно. Освен това, изследователите открили, че ако бъдат коригирани достатъчно рано, добрите бактерии могат да помогнат да се преобърне уплахата на мишката от кученца. Но ако са били отбити преди времето, когато получат добрите бактерии, те продължават да имат високи нива на тревожност. Разбира се, опитите с мишки не са в пряка връзка с хората, но резултатите са интересни и подкрепят това, което знаем за нуждите на бебешките черва.

Проблеми с теглото - пробиотиците за кърмачета могат дори да повлияят на теглото на вашето бебе (колкото и странно да звучи!). Едно проучване установи, че мишките с дефицит на TLR5 (протеин, който поддържа чревната флора балансиранa) имат прекомерно наддаване на тегло, инсулинова резистентност, диабет и мастни чернодробни заболявания. Това, което e наистина интересно е, че изследователите са трансплантирали някои фекални вещества от мишки с наднормено тегло в кльощави мишки и кльощавите мишки започнaли да се хранят повече, да качват тегло и в крайна сметка развили метаболитните проблеми като на мишките с дефицит на TLR5. Накратко, проблемите с теглото и метаболите на тези мишки са пряк резултат от лошите бактерии в червата.
Проблеми с кожата - бебешката кожа е особено чувствителна и някои източници казват, че проблемите с бебешката кожа като екзема на бебето и акне на бебето са причинени от небалансирана чревна флора. Проучванията показват, че Rhamnosus, L. paracasei и B. longum, приемани докато са бременни и кърмят, могат значително да намалят броя на екземите при кърмачета. Това се подкрепя от безброй изследвания, които доказват връзка между акне и храносмилателни проблеми. Всъщност, пациентите с акне имат значително повече проблеми с червата и възпалението на червата, отколкото тези без акне. Друго проучване установи, че субоптималната микрофлора на червата също допринася за това, че кожата е по-малко ефективна като защитен орган и по-податлива на възпаления и инфекции.
 

Пробиотиците, които са от естествени хранителни източници и добавки обикновено се считат за безопасни за приемане по време на бременност. Но ако имате заболяване или състояние, което засяга имунната ви система, говорете с личния си лекар или акушер-гинеколога, преди да приемате пробиотици или хранителни добавки. NLM (Американската национална библиотека по медицина ) и NIH (Американският национален институт по здравеопазване) заключиха, че не съществува риск от употреба на пробиотици за очакващи или кърмещи майки

Пробиотиците са популярна тема сред бременните жени, които често търсят естествено облекчение от запек и диария. Много лекарства и дори някои добавки обикновено попадат извън позволените за бременните жени, но за пробиотиците се установи, че са безопасни. Най-разпространените пробиотици са пробиотични щамове на Lactobacillus и Bifidobacterium , в допълнение към непатогенните дрожди Saccharomyces. Ползите са специфични за щама, но за бременни жени може да включват подобрено храносмилане, намален риск от прееклампсия, лечение на бактериална вагиноза, намален риск от депресия след раждане и подобрена загуба на тегло след раждането. Обсъдете как приемате пробиотични добавки с лекуващия си лекар, който в идеалния случай е запознат с пробиотиците, преди да се увлечете от този тренд по пробиотиците. За бременните жени е особено важно да информират лекаря си за всички естествени методи, които използват за намалени симптоми на бременност.