Двойка с цел: антибиотици и пробиотици

ПробиотициАнтибиотици
Tomie 21.5.2020 г.

Да сме болни и да трябва да вземаме антибиотици не е мечтата на живота ни, нали така? Но, трябва сме щастливи, че ги има тези магически лекарства, тъй като те донесоха със себе си революция в здравеопазването. Нелечими и смъртоносни заболявания в миналото могат вече да бъдат излекувани бързо и по- лесен начин.

Но хубавите неща не винаги и на за всичко са хубави.

Най- често срещаният страничен ефект след вземането на антибиотици е небалансираната микрофлора. Антибиотицте не правят разлика между лоши и добри бактерии, поради тази причина те разрушават полезните бактерии, които се грижат за баланса на нашите черва. Това може да доведе до проблеми в храносмилането, което носи със себе си допълнително напрежение върху тялото по време на възстановяването.

Как да възобновите Вашата микрофлора?

Естествено, че с пробиотици. Препоръчително е да ги вземаме преди да почувстваме симптомите на небалансираната микрофлора, но когато се вземат антибиотици, тялото ни се нуждае още повече от полезните пробиотици. Необходимо е да започнете да ги вземате на същия ден, на който сте започнали с терапията с антибиотика, но да изчакате поне 2-3 часа  след приемането на антибиотика, преди да вземете пробиотика. Продължете да го използвате още една седмица след приключването на лечението и го употребявайте редовно, защото дългосрочната грижа помага за поддържането на баланса на чревните микробиоми.

Прочетете повече

Предна страница Следваща
  • Пробиотици– обща информация

    Пробиотици– обща информация

    Сигурно сте сблъсквали с пробиотиците- в кабинета на доктора, в рекламите за добавки и дори, докато се информирате за определени храни. Но все още се чудите, какво точно представляват. Ето и на Вашето внимание обща информация за тези микроорганизми и какво могат да направят за Вас.

    Прочетете