Пробиотици– обща информация

ПробиотициПребиотици
Tomie 21.5.2020 г.

Сигурно сте сблъсквали с пробиотиците- в кабинета на доктора, в рекламите за добавки и дори, докато се информирате за определени храни. Но все още се чудите, какво точно представляват. Ето и на Вашето внимание обща информация за тези микроорганизми и какво могат да направят за Вас.

Какво представляват пробиотиците 

За да разберем, как действат пробиотиците е нужно първо да сме наясно, какво означава тяхното име. Думата пробиотик е гръцка дума с представка „pro“ която означава за, а „biotic“ означава живот

Със сигурност сте чували за съществуващите микроорганизми в тялото, като естествените такива, които извършват определени функции в цялостната системата на нашето тяло, като пробиотиците се числят към тях. Те се различават от пребиотиците. 

Просто казано, пробиотиците са това, което докторите и учените наричат полезна бактерия, която оказва благотворно влияние върху човешкото тяло. Това е така, защото тя помага на тялото, за разлика от други, които са зловредни. 

Първоизточник 

Щом стане въпрос откъде произхождат, най- премият отговор е че идват от храната, която е естествен източник за пробиотиците. В противен случай, те са добавки, произведени с медицински цели. В човешкото тяло, пробиотиците се срещат в тяхната естествена среда- в червата и храносмилателните органи, където те изпълняват множество функции.

При храните, пробиотиците произхождат от храните, които преминават през определено ниво на ферментация като кимчи, кисело мляко, кисело зеле, темпе, кефир. Пробиотиците са микроорганизми, които ускоряват процеса на ферментация, през които тези храни за преминали.

Видове пробиотици

Тъй като пробиотиците са бактерии, те се появят с различен щам, всеки един от тях е в различна количествена мярка и разнообразие. В повечето случаи те се базират на естеството от условия във Вашето тяло, към които се целят.

Най- често срещания тип пробиотици са лактобацилите, Сахаромицес боларди, Стрептококус термофилус, Леуконосток, Ентерококи фаециум и бифидобактерии.

Всеки един от тях притежава различен щам, който да Ви бъде полезен като Лактобацилус ацидофилус, Бифидобактериум бифидум и т.н.

Истината е, че всяка храна или добавка съдържа различен вид пробиотици, както и микс от тях. А всеки пробиотик се е специализирал в обработката и справянето с различни условия, така че не може да се каже, че даден пробиотик е най- добър или най- качествен.

В случай, че се изисква да вземате пробиотик, трябва да сте запознати с вида пробиотик, който е най- добре да използвате. Трябва също така да сте запознати със съдържанието на пробиотика или образуващите колонии единица (CFU)- която е мярката за съдържащата се бактерия в пробиотичната добавка.

Функции на пробиотика

Както споменахме по- горе, всеки щам на бактерия е програмиран да изпълнява определени функции и да се справя с конкретни условия.

Пробиотиците са живи организми и когато се приемат в адекватни количества, предоставят полза за здравето на съответния домакин  (Определение на ФАО / СЗО,  2002 г.).  Пробиотиците играят важна роля, от гледна точка на механичния им ефект, като укрепване на чревната лигавица и при конкуренцията от страна на зловредните патогени. Ако пробиотичните щамове си завоюват място, патогените няма да разполагат с достатъчно пространство да се закрепят.

Заключение

Пробиотиците, познати също като полезни микроорганизми са винаги препоръчителни. Разбирайки тяхното действие, може да ни бъде полезно да изберем правилния за нас.

Прочетете повече

Предна страница Следваща
  • Двойка с цел: антибиотици и пробиотици

    Двойка с цел: антибиотици и пробиотици

    Да сме болни и да трябва да вземаме антибиотици не е мечтата на живота ни, нали така? Но, трябва сме щастливи, че ги има тези магически лекарства, тъй като те донесоха със себе си революция в здравеопазването. Нелечими и смъртоносни заболявания в миналото могат вече да бъдат излекувани бързо и по- лесен начин.

    Прочетете