Стрес и добро здраве

Нарушен баланс на чревна микробиота Микробиота и трендове
Tomie 21.5.2020 г.

Кулминационната точка на доброто здраве е кодирана във Вашите черва! Може това да звучи доста преувеличено, но истината е, че Вашата храносмилателна система играе огромно роля за Вашето общо благоденствие, а стресът- за съжаление- не ни помага по никакъв начин.

Всеки един човек се сблъсква със стреса. Това е неоспоримата истина; без значение дали е временен стрес или с постоянен характер, не можете завинаги да го избегнете, може да Ви застигне по всяко време. Тъжната истина е, че стресът засяга Вашите черва по различни начини, което пък от своя страна оказва влияние върху Вашето общо благоденствие.

Може би недоумявате все още, как стресът влияе на Вашата хранителна система и каква е връзката? Прочетете по- долу всичко, което трябва да знаете за стреса и доброто здраве.

Как работят Вашите черва

Първото нещо, което трябва да знаете за добрите дела на Вашите черва в тялото и цялостното здраве. Преди всичко, във Вашите черва трябва да има здравословно балансирана доза от микроорганизми.

В червата има трилиони микроби, които работят неуморно за Вашето общо здраве, както в случая с пробиотиците, които са полезни микроорганизми. Има и други, които не са толкова полезни и практически могат да Ви навредят. Тези потенциално вредни микроорганизми са около 15% от организмите във Вашите черва.

Смилането на храната е основното, което правят червата наред с безбройните негови добри дела. Същи така, това спомага и за:

  • Създаването и балансирането на хормоналните секрети 
  • Въздейства на мозъка  
  • Въздейства на имунната система 
  • Повишава абсорбацията на клетките на тялото 
  • Повишава общото физическо благоденствие 
  • Регулира нивата на глюкоза във Вашето тяло 
  • Държи настрана патогенните микроорганизми  

Стресът и неговия вреден ефект върху Вашите черва

Вече се запознахте със страхотната работа на Вашата храносмилателна система и нейните активни компоненти. Но трябва да разберете, че някои специфични неща въздействат на оптималното функциониране и благоденствието на микрофлората на червата, едно от които е стреса.

Стресът тласка Вашето тяло, в частност Вашия мозък към режим на свръх предупреждение, наречен „бягство- нападение“. Този режим, на свой ред, въздейства на кръвообращението на цялото Ви тяло и Ви тласка към преработване на тялото с малко кислород в кръвта, включително и червата. Стресът е комплексно динамично състояние, хомеостаза, или когато стационарното състояние на вътрешната среда на организма е нарушена или заплашена.

Щом кръвообращението към Вашите черва намалее, популацията на чревната флора- многообразието от полезните организми, присъстващи във Вашия чревен такт започва да намалява. Това е защото не получавате достатъчна грижа. Този процес започва постепенно да изчерпва и да отслабва чревната лигавица, и по този начин ставате податливи на дискомфорт като стомашни болки, диария и други. 
Най- добрият начин да избегнете, например, вътрешно-външния  колапс е като дадете на тялото адекватна почивка. Би Ви било от полза, ако успеете да управлявате нивата на Вашия стрес и да предоставите на Вашите черва подходящите богати на пробиотици храни, които да обогатят баланса на флората на червата, както Вашето общо благоденствие.

Заключение

Правилно е да кажем, че червата значително подпомагат Вашето общо благоденствие и следователно трябва да се грижите за тях и да ги храните добре. Правенето на това ще спомогне за естествения баланс на чревната микрофлора, а липсата на стрес в тялото помага да бъде избегнат пълния колапс на системите на Вашето тяло.

Прочетете повече

Предна страница Следваща
  • Оста черво- мозък

    Оста черво- мозък

    Знаете ли, че съществува пряка връзка между Вашия мозък и черво? Голяма част от благоденствието на Вашето тяло зависи от връзката между Вашия мозък и Вашия стомашно- чревен такт? 

    Прочетете
  • Добър тонус & пробиотична грижа

    Добър тонус & пробиотична грижа

    Функцията на червата е от определящо значение за Вашето благоденствие. А здравите черва означават, че живеете прородисъобразно, защото червата в корема са свързани косвено към жизненоважните органи на тялото. 

    Прочетете